Krpan (DP): Procvat vinkovačkog gospodarstva? Nemojte me nasmijavati…

Josip Krpan FOTO: Damir Begović

Iz vinkovačke gradske uprave pohvalili su se gospodarskim rezultatima i rekordnim ostvarenjima. Istovremeno su Josipu Krpanu, vinkovačkom gradskom vijećniku iz redova Domovinskog pokreta, „digli kosu na glavi”…

– Nemojte me nasmijavati. I dalje ne vidim u čemu se očituje taj procvat. Možda samo po umjetnom napumpanim brojevima. Po privlačenju investitora i novootvorenim radnim mjestima u proizvodnji zasigurno ne. Tu smo na dnu dna, pa čak i malo ispod toga. Ali, dobro, u izbornoj smo godini pa razumijem ovo friziranje statistike. Ali, naši ljudi jako dobro znaju kako žive u ovom gradu i kako stojimo s proizvodnim pogonima – kaže Krpan pa u nastavku dodaje:

– Vukovar ima više otvorenih novih obrta nego što Vinkovcima imaju otvorenih novih radnih mjesta. Javnost to treba i mora znati. U konačnici i procesuirati.

I još nešto Krpan smatra važnim za naglasiti:

Josip Krpan i Ivan Bosančić IZVOR: Grad Vinkovci

– Po kriterijima razvijenosti nalazimo se na samom dnu u Hrvatskoj. Što je u potpunoj suprotnosti od onoga što nam gradonačelnik Bosančić prezentira. Jedini relevantni brojevi koji su izravni rezultat rada vladajućih jest podatak o tome koliko je naših sugrađana iselilo u Irsku i Njemačku. A novce trošimo na asimilaciju stranih radnika, puni su ih Vinkovci. Nemam ništa protiv njih, ali novac koji će se utrošiti u njihovu integraciju, a što je izglasano na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća, trebao je biti utrošen u otvaranje radnih mjesta što bi spriječilo odlazak naših radno sposobnih sugrađana u inozemstvo. Uglavnom, vladajući stalno lutaju…

Osvrnuo se Krpan potom i na uvijek goruću i svim Vinkovčanima intrigantnu temu – Cibalia:

– Gospodarstvo je Cibalijin servis. Da je vinkovačko gospodarstvo jako, jaka bi bila i Cibalia. Kao fizičar gledam na to kao na zakon spojenih posuda. I još nešto; ne bih želio da me se krivo shvati i da netko slučajno pomisli kako mi je sporna osoba koja je postavljena za novog predsjednika Uprave našeg kluba. Problematičan je način na koji je to učinjeno, a posebno kada se to razmatra u širem kontekstu. Nije ni sasvim razumljivo na koji je način Damir Mustapić postavljen na ovu funkciju i što se u međuvremenu dogodilo s natječajem i u njemu postavljenim kriterijima. Koliko se sjećam, kriteriji su bili primjereniji za upravitelja američke svemirske agencije, a ne za radno mjesto predsjednika jednog drugoligaškog nogometnog kluba. Ukoliko je to način na koji se postavljaju direktori javnih poduzeća u Vinkovcima, onda je taj način više nego sporan. Želim istaknuti da je nebitno je li za predsjednika uprave postavljen profesor fizike, doktor ekonomije ili svatovski pjevač, samo želim reći da način na koji je to učinjeno smatram krajnje dvojbenim i krajnje neprihvatljivim – zaključio je Krpan.