LETEĆI VINKOVČANIN Doktor na posuđenom ZZR-u brži od vjetra!

Zdravko Petričević Doktor FOTO: Budica.info

Slavonski Brod bio je prva postaja ovogodišnjeg Prvenstva Hrvatske u disciplini Moto ubrzanje koja je okupila 55 vozača u klasama Amater, Pro 600, Pro Open i DragNajbrojnija je bila klasa Pro Open u kojoj su pravo sudjelovanja imali licencirani vozači na cestovnim motociklima s 1.000 i više kubika. Među sudionicima u ovoj klasi bio je i Vinkovčanin Zdravko Petričević, u moto svijetu znan i kao Doktor, inače predsjednik MK Docdyno koji je, pak, član obitelji Tokić Racing Teama.

IZVOR: MK Brod

Uz Doktorov današnji trijumf vezane su dvije zanimljivosti. Prvo, ovo mu je povratnička utrka nakon stanke od čak četiri godine (a inače je višestruki prvak Hrvatske u moto ubrzanju). Drugo, u Slavonskom Brodu je trijumfirao na posuđenom motoru koji je nekoliko sati prije natjecanja izguran iz jedne jarminačke garaže i s kojeg je skinuto dva prsta prašine!

– Riječ je o potpuno serijskom Kawasakiju ZZR-u koji nema dodatne komponente poput tzv. Quickshiftera (uređaj koji eliminira potrebu za korištenjem spojke prilikom mijenjanja brzina, op. a.), amortizera volana… Samo brutalna zapremnina i vožnja s pogašenim sustavima protiv proklizavanja i protiv propinjanja prednjeg kotača. Dakle, vožnja na čisto iskustvo protiv utrenirane ekipe koja je dokazana u brojnim utrkama i pobjedama – naglašava Petričević.

FOTO: Budica.info

Da bi to mogao biti njegov dan Petričević je nagovijestio u kvalifikacijama gdje je zadanu trasu od 402 metra apsolvirao za 9,7 sekundi, najbrže! Prvi krug je propustio zbog statusa tzv. „lucky winnera”, a onda je redom eliminirao: Antonija Marića, inače profesionalnog vozača kružnih utrka iz Slavonskog Broda (za čak tri dužine motora!), zatim Antuna Mikića, još jednog domaćeg vozača na moćnom BMW-u S 1000 RR-u, preko kojega se plasirao u finale gdje ga je čekao prošlogodišnji prvak Alen Majstorović na najnovijoj generaciji Kawasakija ZX10R!

– To je motor tvornički opremljen amortizerom volana, Quickshifter sustavom, ima preko 200 KS na nekih 190 kilograma. ZZR koji sam vozio otprilike je istovjetne snage, ali gotovo 80 kilograma teži – dodaje Petričević čija su istančana osjetila i ogromno iskustvo presudili (i) u finalnoj utrci u kojoj je zabilježio izlaznu brzinu od 245 km/h!

IZVOR: MK Brod

Još jedan dokaz da sirova snaga u rukama iskusnog vozača bez dodatnih tehnikalija na motociklu nisu za podcjenjivanje. Naravno da je pao i zasluženi počasni krug u Vinkovcima…