Prije točno 102 godine rođen je Franjo Tuđman

FOTO: Damir Begović

Na današnji dan prije 102 godine u Velikom Trgovišću rođen je Franjo Tuđman, prvi predsjednik suverene i samostalne Hrvatske.

Kao obavještajni časnik sudjelovao je u antifašističkom pokretu, a nakon Drugog svjetskog rata djelovao je u Glavnom stožeru JNA u Beogradu, potom na visokim vojno-političkim položajima u Glavnoj personalnoj upravi JNA, Ministarstvu obrane i Generalštabu. Godine 1960. stekao je čin general-majora, a neposredno nakon toga napustio je vojnu službu te se posvetio znanstveno-istraživačkom radu.

Bio je i veliki zaljubljenik u sport. Sredinom 50-ih godina preuzeo je dužnost tajnik Jugoslavenskog sportskog društva Partizan, a nekoliko godina kasnije i njegov predsjednik. Također je bio i pasionirani tenisač.

Osnivač je Instituta za historiju radničkog pokreta u Zagrebu čiji je ravnatelj bio od 1961. do 1967. godina. Doktor povijesnih znanosti postao je 1965. godine, a od 1963. do 1967. bio je izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Godine 1967. zbog nepoćudnosti izbačen je iz Saveza komunista Jugoslavije, a pet godina kasnije osuđen je na dvije godine zatvora zbog ”nacionalizma”. Odslužio je devet mjeseci.

Zagovarao je hrvatsku samostalnost, politički se angažirao potkraj 80-tih prošloga stoljeća. Jedan je od osnivača Hrvatske demokratske zajednice čiji predsjednik ostaje do smrti. Za predsjednika Republike Hrvatske izabran je 1992. godine, a reizabran je 1997. godine, dvije godine prije smrti. Umro je 10. prosinca 1999. godine.