VINKOVCI Ima li još baruta u oporbenim klupama?

FOTO: Damir Begović

Za ovaj utorak sazvana je sjednica Gradskog vijeća Grada Vinkovaca, 26. u aktualnom sazivu, a prva nakon travanjskih parlamentarnih izbora. Koji su završili kako su već završili.

U kontekstu postizborne suradnje HDZ-a i DP-a bit će zanimljivo motriti događanja u ”vinkovačkom Parlamentu”. U kojem je prema vladajućima dosad poprilično glasan, oštar, izravan i kritičan bio Josip Krpan, predsjednik vinkovačkog DP-a. Hoće li koalicija na državnoj razini utišati profesora i učiniti ga krotkim ili barem suzdržanim? Vidjet ćemo ubrzo.

Predsjednik Gradskog vijeća Mladen Karlić i DP-ov vijećnik Josip Krpan FOTO: Damir Begović

Zanimljiva je priča i (oko) Gorana Kajkića koji se na nedavnim izborima našao na listi DP-a. Ispostavilo se HDZ-ovog koalicijskog partnera u slaganju parlamentarne većine. Kakav apsurd! Čovjek koji HDZ(ovce) ne može vidjeti ni nacrtane, izravno je – premda nije imao takvu namjeru, a ni dovoljan utjecaj u broju glasova – pomogao da HDZ o(p)stane na vlasti.

Nadalje, SDP već godinama nije oporba. Na prošlim lokalnim izborima, podsjetimo, dotična stranka nije imala kandidata za vinkovačkog gradonačelnika! Marinko Lukenda (HSU) od ranije je zagrljen s HDZ-om, kao i HSP-ov Tomislav Miličević, a i dr. Davor Raić, DP-ov disident, nakon raskoraka sa strankom na čijim se krilima plasirao u Gradsko vijeće (kao i u Županijsku skupštinu) redovito do plafona diže ruku za prijedloge vladajućih.

Dr. Davor Raić

Tko nam onda preostaje? Vinkovački odvjetnik Tihomir Posavčić, nezavisni vijećnik od kojeg nikada ne možete čuti ništa nesuvislo. Međutim, nedostaje mu borbeni politički duh, a sada već možda i ozbiljnija politička ambicija. Tu je još i Mirta Arlović (Hrvatski suverenisti) te nezavisni vijećnik Damir Jakšić s kojim zna biti zabavno, no…

Zaključno? Ubuduće bismo mogli svjedočiti harmoničnim sjednicama Gradskoga vijeća. Praktički bonacama. Ili ćemo već na ovoj biti demantirani kakvim iznenađenjem iz vijećničkih klupa u kojima još ima oporbenog baruta? Na dnevnom redu je, između ostalog, izvješće o radu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, (od)uvijek intrigantna tema…