Penava: U 2024. smo osigurali bespovratnih 200.000 eura za vukovarske poduzetnike

Grad Vukovar i ove je godine u Proračunu osigurao sredstva za provođenje Javnog poziva kroz koji će se vukovarskim poduzetnicima dodijeliti bespovratne potpore u iznosu od 200.000 eura, najavili su na konferenciji za medije gradonačelnik Ivan Penava i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić.

Penava je pritom naglasio kako se potpore dodjeljuju s ciljem poboljšanja vukovarskog gospodarstva već deset godina, a poduzetnici su, dao je naglasiti, sve ove godine bili pouzdan partner i sudjelovali su u osmišljavanju mjera.

– Mjere su uvijek prilagođene aktualnom trenutku i potrebama gospodarstva Vukovara. Bilo je puno izazovnih situacija, od gospodarskih kriza do COVID-19 pandemije pa sve do posljednje krize u kojoj je došlo do velikog skoka cijena energenata. U suradnji s poduzetnicima i njihovim oblicima udruživanja, kvalitetno smo komunicirali i ograničena sredstva koja imamo trudili smo se iskoristit na optimalan način. Za 2024. godinu osigurali smo 200.000 eura iz proračuna. Intenzitet potpore je 40 do 60% sufinanciranja, ovisno o mjeri, a maksimalni iznos po poduzetniku je do 6.000 eura – prisnažio je Penava te dodao kako će se zahtjevi ove godine razmatrati prema redoslijedu zaprimanja.

– Upravni odjel za gospodarstvo stoji na raspolaganju svim poduzetnicima te će činiti pretpregled prijava kako bi se ustanovili eventualni propusti i kako bi se provjerila dokumentacija. Pozivam sve poduzetnike da ne gube vrijeme, da iskoriste sve mogućnosti koje nudimo da se prijave na Javni poziv – poručio je Penava i dodao kako je Grad Vukovar od 2015. godine poduzetnicima dodijelio 3.748.248,73 eura potpora.

Pročelnica Bilić pojasnila je kako će se kroz Javni poziv, koji se otvara 15. ožujka i traje do utroška sredstava (najkasnije do 1. lipnja 2024. godine), sufinancirati aktivnosti kroz tri mjere.

– Prva mjera odnosi se na opremanje i uređenje poslovnog prostora, nabavu strojeva, uređaja, oprema, računalne opreme i računalnih programa, a za nju će sufinanciranje prihvatljivih troškova biti u najvećem postotku od 60 posto, odnosno do 6.000 eura. Druga mjera odnosi se na troškove priključka na distributivnu mrežu električne energije, plina i vode. Prošle godine za ovu smo mjeru imali popriličan broj zahtjeva pa će sufinanciranje biti 50%, odnosno do 3.000 eura u maksimalnom iznosu. Treća mjera odnosi se na promidžbene i edukativne aktivnosti, sufinanciranje za ovu mjeru iznosi 40% prihvatljivih troškova, odnosno sufinancira se do 1.000 eura – rekla je Bilić te naglasila kako je ove godine izostavljena mjera koja uključuje operativne troškove s obzirom na to da je situacija s energentima puno bolja nego u prošloj i pretprošloj godini.

– Apeliram na poduzetnike da pažljivo čitaju natječaj te da obrate pozornost na administrativni pregled zahtjeva. Također, pozivam sve poduzetnike da prije predaje zahtjeva dođu k nama u Upravni odjel za gospodarstvo kako bismo pregledali dokumentaciju jer naknadnu predaju dokumentacije ne prihvaćamo – dodala je Bilić te podvukla da se prijave podnose isključivo preporučeno poštom ili osobno predajom u pisarnicu gradske uprave.

I ove godine prihvatljivi su predračuni i ponude, a ponude se mogu realizirati do 15. prosinca 2024. godine, dodala je pročelnica, te objasnila kako će sredstva biti uplaćena na račun poduzetnika nakon što se ponuda realizira i nakon što se troškovi opravdaju.

Obrasci zahtjeva za dodjelu potpore i Javni poziv moći će se preuzeti u Upravnom odjelu za gospodarstvo Grada Vukovara ili na web stranici Grada Vukovara: www.vukovar.hr.