Posjednicima za usmrćene ili uginule svinje dosad isplaćeno 17,1 milijuna eura!

FOTO: db

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika kojoj je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je, sa svojim suradnicima, odgovarala na pitanja prisutnih.

Otvoreno je nekoliko tema, prvenstveno vezanih uz afričku svinjsku kugu i posljedice koje je ova bolest izazvala, obeštećenja i poteškoće s kojima se svinjogojci susreću.

– Opasnost od ASK-a nje nije prošla jer se bolest vrlo često nakon određenog razdoblja ponovno pojavi i upravo se zbog toga moramo pridržavati pravila i ne smijemo se opuštati. Osim toga, razgovarali smo o svim obeštećenjima koje su ljudi dobili i eventualnim situacijama u kojima su se pojavile određene poteškoće. Ono što slijedi nakon suzbijanja zaraze je prilagođavanje objekata po propisanim pravilima, što je navedeno u elaboratu zagrebačkog Veterinarskog fakulteta – rekao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić istaknuvši kako su tražili da tipski objekti budu u nekoliko kategorija, ovisno o broju svinja u uzgoju, kako bi se malim, srednjim i velikim proizvođačima omogućilo da se sa što manje sredstava ili uz potpore ministarstva nastave baviti svinjogojstvom.

IZVOR: VSŽ

Naime, projekt je to koje je Ministarstvo poljoprivrede započelo s Veterinarskim fakultetom Zagreb, a riječ je o izradi idejnih rješenja tipskih projekata farmi što podrazumijeva uspostavu ili izgradnju tradicijskih farmi određenih kapaciteta, uz poštivanje svih biosigurnosnih uvjeta.

– Ne nedostaju svima jednaki uvjeti; nekome nedostaju osnovni uvjeti, nekome tehnologija, a nekome i građevina – pojasnila je ministrica Vučković.

Posjednicima kojima su usmrćene ili uginule svinje, kao i onima koji su imali gubitak dijela prihoda, do sada je isplaćeno 17,1 milijun eura.

IZVOR: VSŽ

– Krenuli smo od isplata direktnih šteta onima kojima su uginule ili usmrćene svinje uslijed provođenja mjera kontrole ili suzbijanja afričke svinjske kuge. Zatim smo krenuli s dodatnim mjerama koje su se odnosile na one koji su poslovali otežano zbog provođenja naredbe, kojima svinje nisu usmrćene, ali su oni imali otežan promet, time i gubitak prihoda i povećane troškove hranjenja – napomenula je ministrica Vučković najavivši kako će danas ili u ponedjeljak biti isplata vezana uz program za teške svinje.

Vučković je napomenula i to kako se razgovara o daljnjim rizicima, situaciji na tržištu te obnovi i revitalizaciji, kako je i planirano.

IZVOR: VSŽ

Jedna od tema bile su i štete na plastenicima koje su nastale tijekom prošlosrpanjskog nevremena. Oštećenici nisu na prikladan način obeštećeni jer nisu mogli osiguravati objekte, a obeštećenja koja su dobili nisu dovoljna za nadoknađivanje štete koja je nastala.

– Tražimo rješenje kako bi oni bili pravednije obeštećeni jer je u pitanju velika proizvodnja. Nekoliko je slučajeva bilo u Cerni, Otoku i Privlaci. Naišli smo na razumijevanje ministrice i siguran sam kako će se taj problem riješiti – napomenuo je Dekanić dodavši kako su pričali i o zakupu poljoprivrednog zemljišta, odnosno o konkretnim problemima kao što su postojanje ili nepostojanje suglasnosti te mogućnost uključenosti ili isključenosti iz natječaja i slično.