Ratarima potpore od 10,1 milijuna eura

Ilustracija/Pixabay

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je održala sastanak s predstavnicima Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore na temu aktualnog stanja na tržištu u sektoru ratarstva i programa pomoći za proizvođače.

Sektor ratarstva, moglo se čuti, već određeno vrijeme izloženo je pritisku u pogledu likvidnosti, nepovoljnih klimatskih prilika, nižih prinosa i rasta cijena te ova proizvodnja uslijed utjecaja klimatskih promjena i geopolitičkih kretanja nastavlja biti pod visokim rizikom, a zbog svih izazova mnogi proizvođači neće moći pokriti svoje troškove proizvodnje.

IZVOR: Ministarstvo poljoprivrede

Vlada RH je u studenom 2023. godine donijela Odluku o Programu potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva vrijednom 10,1 milijuna eura kojim se nastojalo nadoknaditi dio porasta troškova proizvodnje, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava te posljedično zadržati postojeća razina zaposlenosti i spriječiti poremećaji u opskrbi, kako prerađivačkog sektora, tako i krajnjih potrošača.

Odaziv na javni natječaj bio je visok, prijavljeni broj proizvođača i površina ratarskih kultura bio je viši od očekivanog što je dovelo do nižeg konačnog intenziteta potpore po hektaru. Stoga je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo dodatni Program potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva, u ukupnoj vrijednosti od 10 milijuna eura koji smo danas predstavili članovima Odbora za ratarstvo HPK – informirala je ministrica Vučković.