STOŽER CIVILNE ZAŠTITE VSŽ Dunav raste, ali sve je pod kontrolom

FOTO: PU vukovarsko-srijemska

Zbog porasta vodostaja Dunava i predstojećih aktivnosti koje je potrebno odraditi kako visoki vodni val ne bi ugrozio obrambene nasipe i naselja uz navedenu rijeku sastao se danas Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

– Ovaj sastanak je sazvan kako bismo od predstavnika Hrvatskih voda dobili sve relevantne podatke o kretanju vodostaja i stanju zaštitnih vodnih građevina kao i informacije o spremnosti žurnih službi i tehnike ovlaštenih pravnih osoba koje izravno provode mjere obrane od poplave na zaštitnim vodnim građevinama – naglasio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

IZVOR: VSŽ

Trenutni vodostaj u Vukovaru iznosi +475 cm s tendencijom daljnjeg porasta s obzirom na obilne oborine na uzvodnom dijelu toka Dunava i njegovih pritoka.

– Vrhunac vodnog vala predviđen je za petak kada se očekuje vodostaj od +524 cm što predstavlja granicu pripremnih mjera obrane od poplave i redovnih mjera obrane od poplave – izvijestio je Mile Kunac, rukovoditelj obrane od poplave na branjenom području 34. koje se odnosi na tok rijeke Dunav kroz Vukovarsko-srijemsku županiju.

Doznali smo i to da su sve pripremne radnje od strane Hrvatskih voda odrađene na vrijeme, grad Vukovar i naselja nizvodno dobro su utvrđena nasipima koji su u dobrom stanju i ne očekuju se problemi za vrijeme trajanja visokog vodostaja.

IZVOR: Grad Vukovar

Umjesto zaključka upozorenje sve one koji će ploviti rijekom Dunav u sljedećim danima da prilagode brzinu plovidbe i obrate pozornost na povećan broj drvne mase i naplavina koje trenutno Dunav nosi velikom brzinom.