U IME OBITELJI Surogatstvo ugrožava dijete, ali i žene čije se usluge ”najma maternice” koriste

Ilustracija/Pixabay

Surogatstvo – eksploatacija žena i trgovina djecom“ naziv je Okruglog stol organizirala je udruga U ime obitelji i predsjednica Odbora Hrvatskog sabora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović koja je u uvodu naglasila:

– Povod ovom Okruglom stolu dao je Papa Franjo u govoru održanom u siječnju pred diplomatima akreditiranima u Vatikanu, rekavši da je surogatstvo teška povreda dostojanstva žena i djeteta. Otvaranje ove teme je važno budući da se često ističe da se kod surogatstva radi o altruističnom činu koji to zapravo nije, već se uvijek radi o eksploataciji žena i trgovini djecom.

Aleksandra Korać Graovac s Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je konstatirala:

– U Republici Hrvatskoj surogatno majčinstvo izrijekom je zabranjeno, a za zdravstvenu ustanovu koja bi ga ponudila predviđen je i prekršaj. U hrvatskom zakonodavstvu surogatstvo pod određenim okolnostima predstavlja i kazneno djelo. Surogatno majčinstvo ugrožava prava djeteta, a nerijetko i žene čije usluge ”najma maternice” se koriste.

IZVOR: Udruga U ime obitelji

Svoje iskustvo života kao dijete rođeno surogatstvom na Okruglom je stolu podijelila Olivia Maurel, glasnogovornica Deklaracije iz Casablance, dokumenta za globalno ukinuće surogatstva:

– Roditelji mi nikada nisu rekli da sam rođena surogatstvom, no oduvijek sam znala da nešto nije uredu. Zbog osjećaja da je moj život obilježen cijenom za koju je kupljena, kao i zbog činjenice da nisam znala gotovo ništa o svojem podrijetlu, patila sam od niza problema s mentalnim zdravljem, odavala se porocima alkohola i droge te je višekratno pokušala počiniti samoubojstvonaglasila je Maurel koja smatra nedopustivim da se dijete svodi na razinu predmeta trgovine kojem se određuje cijena, koje se kupuje.

Dijete prema UN-ovoj Konvenciji ima pravo znati svoje podrijetlo. Biološki jedina osoba s kojom je dijete prenatalno povezano je žena koja ga je nosila u svom tijelu i rodila. Djetetu se namjernim odvajanjem od te žene, možda biološke majke od trenutka rođenja nameće osjećaj napuštenostidodala je Maurel navodeći i to da se kod surogatstva potpisivanjem ugovora ženu svodi na njezin reproduktivni kapacitet te ju se izlaže nerijetko neizdrživim i ponižavajućim zahtjevima naručitelja djeteta kao i da surogatstvo iskorištava ekonomski i društveno ranjive žene koje se podvrgavaju trudnoćama visokog rizika:

Ilustracija/Pixabay

– Ne postoji pravo na dijete, to je tužno za neplodne parove, ali njihove želje ne mogu biti iznad prava djece. Danas sam u Hrvatskoj jer računam da će ova nevjerojatna, snažna i predivna zemlja na međunarodnoj razini igrati važnu ulogu u izgradnji svijeta slobodnog od surogatstva za buduće generacije zaključila je Maurel.

I za kraj Željka Markić, izvršna direktorica udruga U ime obitelji:

– Svaki pokušaj uvođenja surogatstva u Hrvatsku na mala vrata predstavlja potporu zlostavljanju žena i trgovini djecom. Za razliku od procedure kod posvajanje djece, gdje posvojitelji prolaze razna testiranja i kontrole, naručivanje djeteta kroz surogatstvo ima samo jedan uvjet; da imate dovoljno novaca. Prestrašne posljedice takvog sustava potvrđuju brojne međunarodne afere koje su razotkrile lance pedofila koji su naručivali i kupovali djecu kroz surogatstvo da bi ih zlostavljali i prodavali.