VLADA PREDLAŽE SABORU Od 1. srpnja bez vodnog doprinosa

FOTO: Damir Begović

S današnjem sjednice Vlade RH prema Saboru je upućen prijedlog za ukidanje vodnog doprinosa. Matematika kaže kako će gospodarstvo time uštedjeti 16,5 milijuna eura na godišnjoj razini. Ovo rasterećenje će dobro doći investitorima gradnje, poručuju iz Banskih dvora.

Ukidanjem vodnog doprinosa jedinice lokalne samouprave ostaju bez 812.905 eura godišnje. No, zbog ukidanja proširit će se namjena korištenja prihoda od naknade za uređenje voda i za sufinanciranje troškova sanacije klizišta i odrona nastalih djelovanjem erozija i bujica kojima je ugrožena javna infrastruktura, a mjere obrane od poplava nastavit će se financirati iz prihoda od naknade za uređenje voda.

– Ukidanje vodnog doprinosa predlaže se u skladu s Akcijskim planom za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja u 2023. za 2024. godinu koji je donesen u prosincu prošle godinerekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan koji je naglasio i to da zbog ukidanja vodnog doprinosa, predviđenog za 1. srpnja, „neće biti ugrožena gradnja i održavanje objekata za obranu od poplave i sustava navodnjavanja”.