VINKOVCI ”Znanost je dokazala; život svakog od nas počeo je začećem!”

IZVOR: Hod za život

Vinkovci već treću godinu zaredom miroljubivim hodom daju podršku nerođenima. Geslo ovogodišnjeg Hoda je: „Glas rođenih za život nerođenih”. Inače, Hod za život miroljubiva je inicijativa građana koja traži uvažavanje znanstvenih činjenica da život svakog od nas počinje začećem. 

– Tražimo zakonsku, ekonomsku, društvenu i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji. Znamo da pobačaj nikad nije rješenje. Znanost je dokazala; život svakog od nas počeo je začećem. Zato je sve većem broju ljudi po cijelom svijetu neprihvatljivo da zakoni njihovih država proglašavaju prihvatljivim usmrtiti nerođeno dijete. Ne postoji pravo na prekid života nedužnog ljudskog bića u majčinoj utrobi.

Postoji pravo na život. Hod za život beskompromisno stoji na poziciji da je svaki ljudski život vrijednost sam po sebi. Neki znaju reći kako je svatko zamjenjiv, ali to nije točno. Svaki čovjek je jedinstven i nezamjenjiv! – rekao je prof. Ivan Ćaleta, glavni koordinator Hoda za život, obitelj i Hrvatsku u Vinkovcima, naglašavajući (i) to da traže zakonski okvir koji se temelji na znanosti, a ne na ideologiji i kulturi smrti.

– I znanost i hrvatsko društvo daleko su odmakli od socijalističkog zakona o pobačaju starog 46 godina! Dajmo sami sebi priliku odlučiti na temelju činjenica jesu li veći heroji one majke i očevi koji daju priliku životu, izbore se za život bez obzira na okolnosti ili oni koji ga odluče sami prekinuti. Nema nerođenog djeteta koje nekome nije važno! Svako dijete željeno je od nekoga – dodao je prof. Ćaleta.

Danas smo u gradu Vinkovcima mogli čuti iskustvo Gordane Štrbo, majke četiri sina, bake malog Damjana i udomiteljice petero dječice.

– Sve lijepe stvari u životu dogode se „slučajno“. Jedan odlazak u dom sv. Ana promijenio je moj život. Dugo godina sam željela djevojčicu i vidjela sam da ako otvorim srce, to je moguće ostvariti i na drugačiji način. Tu večer u domu otvorila sam srce i oči. Bila sam sretna prihvativši tek rođeno malo biće. Cijela obitelj prihvatila je svako dijete koje je došlo u naš dom i unijelo nešto novo u našu obitelj. Prihvaćajući jedni druge i mi smo mijenjali sebe, a da toga nismo bili svjesni. Ljubav je ono što pokreće svijet. Neki dan rodio se mali Ivan, ali večer je dočekao ostavljen u kanti za smeće u Zaprešiću. Svi možemo nešto učiniti kako se to ne bi ponovilo! Otvoriti oči i srce – poručila je Štrbo.