RAČUNALNE PRIJEVARE Dok je ovaca, bit će i vune!

FOTO: Damir Begović

Jučer, 22. veljače, policijskim službenicima Policijske postaje Vinkovci prijavljene su dvije računalne prijevare. Oštećena 48-godišnjakinja je prijavila da je na mobitel primila SMS poruku s poveznicom za unos podataka i uplatu dostave u svrhu preuzimanja paketa. Nakon što je upisala svoje osobne podatke i podatke s bankovne kartice, nepoznati počinitelj je s njenog bankovnog računa isplatio nekoliko stotina eura.

Nadalje, 87-godišnjakinja je prijavila da joj je nepoznati počinitelj, koristeći njenu bankovnu karticu, s računa isplatio nekoliko stotina eura.

Policija provodi kriminalistička istraživanja u cilju otkrivanja počinitelja protiv kojih će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu.

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske upozoravaju građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare kojih je sve više i sve su češće.


Naučite prepoznati lažni e-mail i lažnu web stranicu. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišete. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih. Pazite kome dajete i gdje unosite podatke s vaše kartice!

Savjete kako se zaštiti od različitih internetskih prijevara možete pronaći na web stranici „Web heroj“.

U svakom slučaju, budite oprezni, a ukoliko ste ipak postali žrtvom prijevare o tome odmah obavijestite policiju.