U ime obitelji: Aktivističke udruge preporučuju „stručnjake“ koji su skloniji tzv. promjenama spola

IZVOR: Udruga U ime obitelji

Udruga U ime obitelji danas je Ustavnom sudu Republike Hrvatske podnijela prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti sa zakonom i Ustavom Republike Hrvatske Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanja uvjeta i pretpostavki za promjenu spola i/ili života u drugom rodnom identitetu te ocjenu ustavnosti Zakona o maticama.

– Pravilnikom iz 2014. godine koji je potpisao SDP-ov ministar Siniša Varga uređena je izuzetno bitna tema koja se odnosi na zaštitu zdravlja pojedinca, a na način koji je suprotan odredbama Ustava Republike Hrvatske. I suprotan hijerarhiji pravnih propisa. Tako su pitanja identiteta osobe i prava na zaštitu zdravlja pojedinaca stavili u okvir ovlasti, a zapravo na samovlast, tijela izvršne vlasti – naglasio je odvjetnik Karlo Novosel, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji, koji je potom pojasnio:

Postojećim uređenjem zakonodavac je zaobišao ustavnu obvezu široke javne i političke rasprave kojom bi se pitanje tzv. promjene spola ili života u drugom rodnom identitetu, a kako je propisano Ustavom Republike Hrvatske, nužno iznijelo pred Hrvatski sabor, odnosno predstavnike hrvatskih građana. Stoga udruga U ime obitelji poziva Ustavni sud Republike Hrvatske da preuzme svoju ulogu, pokrene postupak te donese odluku sukladno već postojećoj sudskoj praksi prema kojoj je Ustavni sud ovakva postupanja zakonodavca ocjenjivao protuustavnim.

Psihijatar dr. Herman Vukušić naglasio je kako sporni Pravilnik predmnijeva da se o slučajevima promjene spola odlučuje na temelju zajedničkog mišljenja stručnjaka.

– To se u praksi ne događa. U proteklih osam godina stručnjaci s Liste nikada se nisu međusobno sastali. Nacionalno zdravstveno vijeće (tijelo koje izdaje konačnu dozvolu za tzv. promjenu spola, op. a.) donosi rješenja na temelju prikupljenih nalaza pojedinaca s Liste. To je protivno temeljnim načelima medicinskog vještačenja u bilo kojem državnom sektoru, poput zdravstva, socijale, branitelja. U bilo kojem od ovih resora postoje povjerenstva za vještačenja u kojima se odluke o pojedinim slučajevima donose konsenzusom svih članova povjerenstva na zajedničkim sjednicama.

Dr. Vukušić je naglasio kako treba imati u vidu činjenicu da aktivističke udruge godinama preporučuju „stručnjake“ koji su prema mišljenju mnogih, permisivniji i skloniji pozitivnim ocjenama tzv. promjene spola.

– Na taj način netko tko je nezadovoljan negativnom ocjenom jednog stručnjaka s Liste može istu poderati i otići nekom drugom kojeg aktivistička zajednica reklamira i od njega/nje teoretski isti dan dobiti drugo pozitivno mišljenje. Ovakvo načelo prikupljanja nalaza, a koje sporni Pravilnik dopušta, medicinski je neobjektivno, etički upitno i potencijalno zdravstveno dugoročno štetno – prisnažio je dr. Vukušić.

Dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji, na zadanu temu je rekla:

– Ovaj pravilnik, za koji smo podnijeli dokaze da nije u skladu s Ustavom RH, regulira mogućnost trajnog fizičkog sakaćenja kroz operativne zahvate uklanjanja dojki i ženskih, odnosno muških spolnih organa te štetnih učinaka primjene spolnih hormona. Imajući u vidu činjenicu da se u zapadnom svijetu i Hrvatskoj ubrzano povećava broj mladih koji traže medicinske zahvate zbog transrodnosti potrebno je ovo područje odgovorno i stručno regulirati. Istraživanja Tavistoka, jedine britanske klinike za rodnu disforiju djece i mladih koja je zatvorena prošle godine, a bila je u vlasništvu britanskog zavoda za zdravstveno osiguranje, pokazala su da su dijagnoze pogrešno postavljane i mladi slani na „promjenu spola“ nakon samo jednog pregleda. Isto tako, statistike Tavistocka pokazuju da djevojke čine 78 % mladih koji su upućivani u Tavistock. I da je 48 % mladih imalo dijagnozu ili su pokazivali karakteristike autizma. To znači da je svaka druga mlada osoba koja je upućena u Tavistock imala poremećaje iz autističnog spektra. Dok je inače njihov udio u populaciji 1%.

Markić dodaje kako sve veći broj istraživanja pokazuje da se u postavljanju pogrešnih dijagnoza rodne disforije ignorira druge komorbiditete. Odnosno, psihičke, psihološke i fizičke zdravstvene probleme koje imaju osobe koje traže liječničku pomoć zbog rodne disforije.

– Posljedica je sve veći broj detranzicija, odnosno osoba koje se nakon bolnih operacija i dugotrajnih zahvata – žele vratiti u svoj biološki spol. U svjedočanstvima tih osoba često se čuju tvrdnje da su bili pod pritiskom okoline, lobističkih grupa na društvenim mrežama te da od zdravstvenih radnika nisu dobili dovoljno točnih informacija. Sve navedeno nas obvezuje na djelovanje, između ostalog i na ovaj zahtjev da Ustavni sud prihvati naše argumente da je ovaj pravilnik neustavan – završila je dr. Markić.