Vinkovački molitelji: Molitva može smetati samo Zlu!

FOTO: Damir Begović

Već godinu i pol dana, točnije od listopada 2022. godine, kod spomenika Presvetog Trojstva u središnjem vinkovačkom parku svake prve subote u mjesecu okupljaju se muškarci koji sklopljenih ruku mole krunicu.

Isprva su se nakane molitelja odnosile na domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda, ali i za muškarce; da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru.

FOTO: Damir Begović

Molili su vinkovački molitelji i za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu, za svete, autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja, za duše u čistilištu i za osobne nakane.

Iako i dalje smatraju kako su to dobre nakane prošle jeseni su, prilikom posjeta Međugorju, dobili nadahnuće za molitvu Gospi na njezine nakane, jer „Gospa bolje zna što nama treba od nas samih”, poručuju.

FOTO: Damir Begović

– Ljudi koji dolaze na ovu našu molitvu iz subote u subotu sve je više i više, a nitko ih ne poziva. To nam govori da ih na ovo mjesto poziva Gospa kojoj i molimo ove prve subote u mjesecu. Moram napomenuti kako se ne radi samo o Vinkovčanima, iako su najbrojniji, nego i o muškarcima iz okolnih mjesta, a danas su nam se pridružila i dva molitelja iz Tolise u Bosanskoj Posavini koji su ponijeli i gitaru, pa smo i zapjevali dvije Gospine pjesme. Uoči ove zajedničke molitve nazočili smo svetoj misi u obližnjoj crkvi sv. Euzebija i Poliona. Jedna molitva ne isključuje drugu, štoviše one se nadopunjuju – rekao nam je Ivan Ćaleta, jedan od molitelja.

FOTO: Damir Begović

I ove subote molitelje je poslužilo dobro vrijeme…

– U ovih godinu i pol dana samo jednom je padala kiša, ali nam ni ona nije smetala da se odazovemo Gospinom pozivu na molitvu. Inače, uoči svake prve subote molimo devetnicu na nakanu ovom molitvenog susreta. Tako smo ovu devetnicu molili sv. Mihaelu Arhanđelu – dodao je Ćaleta te u završnim rečenicama naglasio:

FOTO: Damir Begović

– Smatramo kako se u izrazito katoličkoj državi poput Hrvatske nemamo što sramiti iskazivati vlastitu vjeru. S druge strane, javne prostore treba posvećivati ovakvim događanjima, kao što se čini i na druge načine, primjerice procesijama i križnim putevima. Molitva može smetati samo Zlu.